Tips voor het reizen met een camper

Een camper aanschaffen is een behoorlijke uitdaging. Vooral als je net nieuw bent in de de camperwereld en je er nog niet zoveel verstand van hebt. Bij een camper moet je niet alleen kijken naar de eisen die je aan het auto gedeelte stelt, maar ook de eisen van het woongedeelte moeten kloppen. Het is daarom slim om veel beurzen of speciale camper winkels te bezoeken, zodat je veel informatie krijgt over de opties die je hebt en veel informatie binnen krijgt. Als je eenmaal een duidelijk beeld hebt geschetst van wat voor camper je wilt, dient de volgende vraag zich aan. Koop je een nieuwe of een tweedehands camper?

Wees kritisch bij de aanschaf van tweedehands

De markt voor tweedehands campers is best groot. Daarnaast is de aanschafprijs van een gloednieuwe camper ook erg hoog. Daarom is het niet gek om ook een tweedehandsje te overwegen. Iets tweedehands kopen kan soms ook mis gaan. Doe daarom alleen zaken met een tweedehands dealer of een particulier, bijvoorbeeld via marktplaats, als je het echt vertrouwt. Ondanks dat een camper tweedehands goedkoper is, ben je alsnog een smak met geld kwijt. Lees reviews over degene die de camper verkoopt, bekijk de camper eerst in het echt, voordat je geld overmaakt, en denk na of de prijs redelijk is voor een tweedehands. 

Een proefritje kan veel betekenen

Als je eenmaal besloten hebt dat dit wel eens een camper voor jou zou kunnen zijn, maak dan een proefritje. Zo voel je ook of er geen dingen rammelen aan de camper, of hij goed schakelt en of je gemakkelijk kunt optrekken. Daarnaast is het verstandig om de proefrit op een koude motor te maken. Als het ritje erop zit, kan je de camper even laten staan en hem na tien minuten nog een keer starten, zodat je ook weet hoe hij start met een warme motor. In beide situaties moet de motor het namelijk goed doen. Zo niet, dan is het aan te raden om je camper zoektocht te verlengen. 

Genoeg opties als je geen tweedehands wilt

Lukt het nou niet om jouw droomcamper te vinden die tweedehands is of heb je geld genoeg om een nieuwe te kopen, dan kan je dat ook altijd nog doen. Je moet niet vergeten dat als je een camper aanschaft je niet alleen de ruimte nodig hebt om dit nieuwe voertuig te stallen, maar ook om dit nieuwe voertuig te onderhouden. De meeste campergebruikers gebruiken hun camper namelijk maar maximaal een paar weken per jaar. De rest van de tijd staat de camper gestalt. Als je geen zin hebt in het onderhoud van de camper of geen ruimte hebt om hem te stallen, kan je misschien beter een camper huren

Geen zorgen voor jou op vakantie

Als je denkt dat die paar weken per jaar het niet waard zijn om een gehele camper aan te schaffen is het verstandig om gewoon een camper te huren. Je hebt zo ook geen gedoe met het onderhoud, omdat jij slechts de huurder bent. Zo heb je geen zorgen en hoef je alleen maar de camper te betalen als je er daadwerkelijk weg mee bent. Er is ontzettend veel keuze bij huurcampers. Je kan een vintage en oud volkswagenbusje huren, maar je hebt ook de allernieuwste campers. Zo kan je de juiste camper kiezen voor jouw budget en jouw reisgezelschap.