Is een elektrische auto kopen verstandig?

Ken de voordelen van het kopen van een elektrische auto

De elektrische auto brengt een reeks voordelen met zich mee: hij is minder vervuilend, stiller en verbruikt ook efficiënter energie. Bovendien zijn de bevoorrading kosten lager, evenals het onderhoud en eventuele reparaties.

In dit artikel zullen we kort uitleggen hoe een elektrische auto werkt. Vervolgens zullen we kijken naar de voordelen van dit model voor alle betrokkenen: de bestuurder, de maatschappij en het milieu. Kijk hier eens naar!

Hoe werkt de elektrische auto

In tegenstelling tot gewone auto’s worden de motoren van elektrische auto’s in het algemeen aangedreven door elektriciteit. Terwijl de traditionele modellen afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen om te functioneren, werken de elektrische modellen op oplaadbare batterijen, die energie leveren om de auto in beweging te zetten en de andere functies aan te drijven, zoals elektrische ramen, airconditioning, koplampen, enz.

Het is belangrijk erop te wijzen dat er ook hybride auto’s zijn, die het midden houden tussen de twee modellen. Hoewel hun motoren werken op batterijen die met elektrische energie zijn opgeladen, hebben ze verbranding nodig om de motor te starten. Sommige hybride auto’s werken net andersom: zij gebruiken elektriciteit om een gewone motor te starten die werkt op fossiele brandstoffen zoals benzine.

De voordelen van de elektrische auto

Minder vervuilend en stiller

Het belangrijkste argument ten gunste van de elektrische auto is dat hij minder vervuilend is. In vergelijking met traditionele modellen wordt de CO₂-uitstoot tijdens de levensduur van het voertuig met ongeveer 33% verminderd.

Ook op het gebied van geluidshinder heeft de elektrische auto een voordeel ten opzichte van zijn traditionele concurrent. Motoren die worden aangedreven door benzine en andere fossiele brandstoffen maken meer lawaai en veroorzaken een veel grotere impact in steden.

Efficiënter

Rijden in grote stadscentra is veel zuiniger in een elektrische auto. Dit komt doordat de motor efficiënter energie verbruikt bij het optrekken en afremmen. De efficiëntie van de elektrische auto bedraagt maar liefst 90% in termen van energieverbruik – terwijl de gemiddelde auto slechts 40% efficiënt is. Met andere woorden, in het elektrische model is minder energie nodig om dezelfde inspanning te leveren.

Lagere onderhoudskosten

Een ander groot voordeel van de elektrische auto zijn de lagere onderhoudskosten. Aangezien de motor veel eenvoudiger is dan die van een traditioneel voertuig, is het veel moeilijker voor een probleem om op te treden.

Uit studies blijkt dat de onderhoudskosten van een elektrische auto 20% lager liggen dan die van een traditionele auto. Wanneer reparaties nodig zijn, liggen de waarden gemiddeld 15% lager. Als je jouw elektrische auto wilt personaliseren, weet dan dat je bij MW Wheels de beste accessoires tegen de beste prijzen van de stad kunt vinden. Het is het controleren waard!