Tweedehands auto kopen in Nederland

Een nieuwe auto is een behoorlijke uitgave. Maar ook als je die uitgave wel kunt doen, kan een tweedehands auto toch je voorkeur hebben. Je wilt bijvoorbeeld een automodel hebben, dat niet meer nieuw wordt aangeboden. Bij een nieuwe auto hoef je eerste jaren geen grote reparaties te verwachten. Maar als je handig bent, kennis over auto’s bezit en genoeg vrije tijd hebt, dan vind je het wellicht leuk om aan je auto te sleutelen. In dit artikel gaan we het hebben over het kopen van een gebruikte auto in Nederland.

Verkoopkanalen

Er bestaan diverse kanalen voor het kopen van een gebruikte auto. We noemen ze hier:

Particulier

Je kunt een gebruikte auto van een particulier kopen. Dan koop je zonder tussenpersoon rechtstreeks van de eigenaar. Dat kan goedkoper uitvallen dan via een ander verkoopkanaal. Maar je zult geen garantie krijgen. Als je de verkoper goed kent en vertrouwt, dan kan dit een interessante optie zijn. Zo niet, dan dien je zelf veel autokennis te bezitten of je bij de aanschaf laten bijstaan door iemand die dat heeft. Een aankoopkeuring door een onafhankelijke instantie geeft ook meer zekerheid.

Auto importeren

Je kunt een gebruikte auto importeren. Dan koop je feitelijk een auto in het buitenland en daarom wordt die optie hier niet verder besproken.

Dealer

Bij een dealer van een bepaald automerk worden bij het kopen van een nieuwe auto vaak een gebruikte ingewisseld. Die dealer zal de auto goed inspecteren en je enige vorm van garantie geven. Een dealer vindt zijn reputatie heel belangrijk en zal je geen slechte auto verkopen. Een deel van de ingewisselde auto’s wordt vaak aan handelaren verkocht. De prijs van een gebruikte auto bij een autodealer zal echter doorgaans hoger zijn en het aanbod beperkt.

Occasion dealer

Een occasion dealer met een goede reputatie is een prima optie, zoals RP Automotive in Zundert. De auto en de papieren zullen goed zijn nagekeken, en doorgaans wordt er een garantie geven. Zo’n handelaar zal in het algemeen een breder aanbod hebben dan een autodealer en de prijzen kunnen gunstiger zijn.