Waarom zit er zout in een waterontharder?

Onthardingszout wordt ook wel regeneratiezout genoemd en is onmisbaar bij het aanschaffen van een waterontharder en het onderhoud hiervan.

Regeneratiezout

Zout kopen voor je waterontharder is nodig om de waterontharder goed te kunnen onderhouden. Het is te vergelijken met keukenzout, maar dan in de puurste zuivere vorm. Het gebruik van dit zout zorgt ervoor dat een waterontharder zo lang mogelijk mee kan gaan. Je kunt het vergelijken met een soort filter die bestaat uit natrium hars. Door middel van het toevoegen van zout, worden calcium- en magnesiumionen uit het water gehaald. Het zout zorgt ervoor dat de kalkaanslag wordt vastgehouden aan het hars en dus de filter. Door het toevoegen van zout, wordt het hars weer vrijgemaakt van de opgenomen kalkaanslag.

Soorten zout

Regeneratiezout is verkrijgbaar in drie soorten vormen, namelijk de kristalvorm, de blok of tabletvorm. In feite maakt de vorm van het zout niet uit voor het reinigingseffect in de waterontharder. Zout heeft namelijk een oplossend vermogen in water totdat het verzadigd. Je hebt drie soorten zouten, het ingedampte zout, zeezout en rotszout dat geschikt is voor de waterontharder. Afgeraden wordt het keukenzout, omdat dit te snel samen klontert, waardoor het de waterontharder kan laten verstoppen, zodat hij niet meer goed kan functioneren.

Ingedampt zout wordt het vaakst gekocht en is populair onder de gebruiker. Het is de meest zuivere soort zout en verkrijgbaar in tabletvorm. Er kan geen ophoping van zout ontstaan, doordat de tabletten hard blijven en hun vorm behouden. Zo kan het zout langzaam oplossen in het water. Het zeezout kan ook gebruikt worden voor de waterontharder en zit qua samenstelling en onzuiverheden tussen ingedampt en rotszout in. Het vervuilt minder dan rotszout en meer dan ingedampt zout en is verkrijgbaar in kristalvorm en korrelvorm.

Als laatst te benoemen heb je nog het rotszout. Dit is een natuurlijk mineraal en zijn zeer effectief om de ontharder te onderhouden, maar bevatten wel meer onzuiverheden. Dit heeft als nadeel dat je de ontharder vaker moet reinigen. Desondanks is dit een goede keuze om aan te schaffen.

Type waterontharder

Het is verstandig te kijken naar het soort waterontharder dat je hebt aangeschaft. Je hebt diegene die handmatig zijn, half automatisch en volledig automatisch.