Wat moet je weten voordat je gaat rijden met een aanhanger?

Het kan in sommige situaties heel handig zijn om met een aanhangwagen te rijden. Zeker wanneer je veel spullen moet verplaatsen van A naar B en deze spullen niet allemaal in de achterbak passen. Toch zijn er ook een aantal dingen waar je rekening mee moet houden op het moment dat je met een aanhanger gaat rijden. Wat deze dingen zijn, lees je allemaal in dit artikel. Lees dus snel verder als je nieuwsgierig bent en je zult erachter komen. 

Mag iedereen met een aanhangwagen rijden? 

Kan en mag je zomaar met een aanhangwagen van Van Laar Aanhangwagens rijden? Het antwoord op deze vraag is ja als je een rijbewijs hebt. Je mag met een normaal rijbewijs alleen niet met elke aanhanger rijden. Er zijn zwaardere aanhangers en daar heb je wel een speciaal aanhanger rijbewijs voor nodig. Voor het rijden met een aanhangwagen heb je een rijbewijs B, B+ of BE nodig. Hoe zwaar de aanhangwagen mag zijn verschilt per rijbewijs.

Hoe hard mag je rijden met een aanhanger? 

Hoe hard mag je rijden als je rijdt met een aanhanger? Dit verschilt ook per aanhanger. Wanneer je aanhanger lichter is dan 3.500 kilo, mag je ermee op de snelweg niet harder dan 90 km/u mee rijden. De snelheid met aanhanger die zwaarder is dan 3.500 kilo? Dan mag je maximaal 80 km/u rijden. Dit zijn regels die in Nederland gelden. In ieder land kunnen deze regels weer anders zijn. Wanneer je dus naar een ander land gaat, is het zaak dat je ook op de hoogte bent van de regels die daar gelden. 

Achteruit rijden met een aanhanger doe je zo

Iets wat veel mensen lastig vinden wanneer ze rijden met een aanhanger is het achteruit rijden. Het maakt het lastig dat je naar rechts moet sturen als je de aanhanger naar links wilt krijgen en andersom. Ook moet je goed gebruik maken van de spiegels en moet je goed over je schouders kijken zodat je geen ongelukken maakt. Let hierbij ook op hetgeen wat op de aanhanger staat en hoe groot en zwaar dit object is. Mocht je bijvoorbeeld achteruit rijden met een machinetransporter. Ook is het belangrijk dat de auto niet tegen de aanhanger komt. Veel dingen om rekening mee te houden dus.