Zo zorg je ervoor er veilig wordt gewerkt op de bouw

Veiligheid speelt een steeds belangrijkere rol in de bouw. Waar er voorheen nog zonder helm werd gewerkt, word je nu van de bouwplaats afgestuurd als je geen helm op hebt. Door veel ongelukken in het verleden zijn deze regels behoorlijk aangescherpt. Naast dat er landelijke regels gelden, zijn er ook dingen die je zelf kunt doen om het werken in de bouw veiliger te maken.

Begin niet aan klussen die in jouw ogen gevaarlijk zijn

Als je voor een bouwbedrijf werkt, betekent dat nog niet dat jij jouw leven op het spel moet zetten voor een project. Mocht je het gevoel hebben dat een bepaalde situatie onveilig is dan stop je met het werk en neem je contact op met de uitvoerder en/of projectleider. Hoogstwaarschijnlijk krijg je begrip voor de situatie en hoef je niet verder te gaan. Mocht je geen begrip krijgen dan kun je het beste contact opnemen met de veiligheidsafdeling van de organisatie. Geef aan wat er speelt en laat ook weten wat de uitvoerder of projectleider zei.

Zorg dat je veilig op hoogte werkt

Er zijn diverse klussen in de bouw waarbij het nodig is om op een bepaalde hoogte te werken. Mocht je hier een hoogwerker voor nodig hebben dan is het verplicht om een valbeveiliging te gebruiken. Naast dat je met een hoogwerker kunt werken, is het voor veel klussen prettiger om een 1-persoons steiger te gebruiken. 

Koop een steiger

Als je een klus hebt waarbij je langdurig op een bepaalde hoogte moet werken, dan is het zeer aan te raden om een steiger te kopen. Een steiger kopen kan op diverse plekken. Het meest eenvoudige is om voor de zoektocht gebruik te maken van het internet. Vind een bedrijf in de buurt en ga langs voor een gesprek. Geef aan waarvoor je de steiger nodig hebt en laat je eventueel helpen. Daarnaast is het verstandig om je vooraf in te lezen. Onderzoek wat voor modellen er mogelijk zijn en kijk hierbij ook naar de prijs. Je kunt namelijk aardig wat geld besparen op de aankoop van een steiger.