De smaken van de Mexicaanse keuken

De Mexicaanse keuken staat bekend om gerechten als taco’s, tortilla’s en nachos. Taco’s en tortilla’s worden beide vaak geserveerd met gehakt of ander vlees en groente erin zoals uitjes, paprika en maïs. Nachos zijn chips gemaakt van tortilla’s en kan je eten met bijvoorbeeld kaas of gehakt overheen of met een dipsaus. Dit zijn vaak kruidige gerechten en hebben een typische Mexicaanse smaak. Je kan vele smaken terug vinden in dit soort eten, denk aan aromatisch, pittig, zacht en daarnaast friszuur en kruidig. Misschien heb je ook wel eens gehoord van Tex-Mex en gedacht dat dit typisch Mexicaans eten is. Dit is echter een combinatie van smaken uit Texas en Mexico. In Mexico draait het leven van veel mensen om samen met het gezin lekker te eten. Ook speelt eten bij feesten een grote rol. Kleine porties eten, zogenoemde antojitos, kan je op straat kopen voor onderweg om de honger te stillen.

Welke groente en kruiden kom je tegen in de mexicaanse keuken?

– Maïs is een groente afkomstig uit Mexico en dit zal je dan ook veel tegenkomen in Mexicaanse gerechten. Maïs Planten werden 10.000 jaar geleden al in Mexico gekweekt door inheemse volkeren. Bijvoorbeeld tortilla’s worden vaak gemaakt van mais en deze worden bij bijna elke maaltijd genuttigd.

– Pepers worden ook in veel maaltijden verwerkt en er zijn ontzettend verschillende soorten in de Mexicaanse keuken. Denk aan jalapeño pepers (licht pittig), maar ook chipotle (milde rooksmaak en pittig), morita (zacht van smaak en licht fruitig) en guajillo (friszuur en licht bitter). Je zou denken dat hierdoor Mexicaans eten veelal pittig van smaak is, dit is zeker niet altijd het geval. De smaken zijn eerder intens en sterk. Ze worden vaak in salsa’s gebruikt, die dan weer bij andere gerechten geserveerd worden.

– Smaken die je vaak zal proeven in Mexicaanse gerechten zijn oregano, cacao, vanille en koriander. Ook worden de volgende ingrediënten vaak gebruikt: avocado, limoen, tomaten en zwarte bonen.Bij het Mexicaanse restaurant van Roosendaal kan je al deze authentieke Mexicaanse smaken en gerechten proeven. Hier waan je je in echte Mexicaanse sferen door al het heerlijke gekruide eten.