Welke vaarvoorschriften heb je nodig voor een boottrip naar de Spaanse kust

Ben je op zoek naar een woning in Spanje? Dan is het hebben van een Nederlandse makelaar handig, Villanovaspain.com helpt jou naar het zoeken van een woning in Spanje.  Voor het aanvragen van een hypotheek kan ook bij hen. Ben je in bezit van een boot, pak dan je kans, ga een keer met de boot naar Spanje en ontdek Spanje vanaf het water.

Welke vaarbewijzen heb ik nodig?

Spanje, een van de meest exotische landen van Europa, is een paradijs voor motorbooteigenaars. Doordat er langs grote gedeeltes van de Spaanse kust weinig wind staat, is Spanje minder geschikt voor zeilboten. Minder wind betekent minder golven. Daarom kun je langs de Spaanse costa’s wel perfect waterskiën. Voor alle bestuurders van zowel boot als auto geldt: maximaal 0,25 mg/l bij de ademtest. Hoewel Spanje geen strenge verzekeringswetten heeft, is een bootverzekering wel aan te raden. In Spanje moeten bestuurders van schepen met een motorvermogen vanaf 9,5 pk in het bezit zijn van een vaarbewijs. De eisen die gesteld worden aan de uitrusting van jouw schip in Spanje, zijn voor het grootste gedeelte gelijk aan de Nederlandse eisen. Maar natuurlijk zijn er, zoals gewoonlijk, enkele aanvullingen. Zo moet je verplicht een anker en een ankertouw van minimaal 25 meter aan boord hebben. Ook is een peddel verplicht. Een peddel is verplicht omdat bij de Spaanse kust vaak een aflandige wind staat. Bij motorproblemen komt een peddel dus goed van pas.

Wat heb je nodig om te mogen varen in Spanje

  • Paspoort of identiteitsbewijs
    Binnen de Europese Unie is een paspoort geen vereiste, wel is het verplicht je te kunnen identificeren. Dit kan met een paspoort of met een ID-kaart.
     
  • Verzekeren van jouw boot in Spanje
    Voor schepen die langer zijn dan 2,5 meter is het verplicht verzekerd te zijn tegen aansprakelijkheid. Daarnaast is het verstandig om verzekerd te zijn voor diefstal en transportschade.
     

Vaarbewijs Spanje
Zeilboten korter dan 6 meter en motorboten korter dan 5 meter of een boot met een motorvermogen van minder dan 15PK hebben geen vaarbewijs nodig, mits je meer dan 2 mijl van een haven wegblijft en de bestuurder minimaal 18 jaar is. Varen kun je met een internationaal vaarbewijs, genaamd ICC. ICC staat voor “International Certificate of Competence”, deze kun je aanvragen bij de Vamex. Een ICC blijft geldig tot jouw 70e jaar, daarna kun je het ICC-bewijs om de drie jaar laten verlengen.